Inschrijving toelatingsproef (assessment) opleiding OFF4

Brandweer
Opleiding
Een derde sessie van de brevetopleiding OFF4 [1] wordt in het voorjaar van 2025 georganiseerd. Het brevet OFF4 is nodig om te kunnen bevorderen naar de graad van kolonel en is een voorwaarde om te solliciteren voor de functie van zonecommandant. Om deel te nemen aan de opleiding OFF4 moet je voldoen aan een aantal voorwaarden, waaronder slagen voor een assessment.

             

           Het assessment duurt één dag en bestaat
           uit vier proeven :

           1)    een analyse- en presentatieoefening;
           2)    een rollenspel;
           3)    een gesprek via de STAR-methode
                  (Situatie – Taak – Actie – Resultaat) en
           4)    een persoonlijkheidstest.

 

 

Inschrijven kan als je op de dag van het assessment voldoet aan deze voorwaarden: 

  • Je draagt minstens de graad van kapitein of majoor met tien jaar gecumuleerde graadanciënniteit of minstens de graad van majoor met drie jaar graadanciënniteit. Bij wijze van overgangsmaatregel mag de graadanciënniteit van tien jaar bestaan uit een graadanciënniteit van ten minste tien jaar als officier in een brandweerdienst of een zone [2]  
  • Je bent houder van het brevet OFF3 en
  • Je bent houder van een diploma van niveau A, zoals bedoeld in bijlage 1 van het koninklijk besluit van 2 oktober 1937 houdende het statuut van het rijkspersoneel.
     

Het inschrijvingsformulier voor het assessment vind je als bijlage 1 van het selectie- en opleidingsreglement. Je verstuurt het formulier ten laatste op 1 oktober 2024 naar dir.brandweerpompiers.scv@ibz.be. Als je binnen de 3 werkdagen geen ontvangstmelding hebt gekregen, neem dan contact op met marie.taminau@ibz.be  en natalie.debacker@ibz.be.

 

Als je voldoet aan de vermelde voorwaarden, wordt je kandidatuur bezorgd aan het assessmentbureau Solvus. Zij zullen contact met jou opnemen om een afspraak voor het assessment in te plannen. De eerste 20 batig gerangschikte kandidaten zullen de OFF4 opleiding kunnen starten in het voorjaar 2025. De overige geslaagde kandidaten zullen zich kunnen inschrijven voor een volgende opleidingssessie. 

 

Met vragen of voor meer info over het assessment kan je terecht bij marie.taminau@ibz.be  en natalie.debacker@ibz.be.

 

[1]  Zie het koninklijk besluit van 20 september 2022 tot wijziging van het koninklijk besluit van 18 november 2015 betreffende de opleiding van de leden van de openbare hulpdiensten en tot wijziging van diverse koninklijke besluiten. 
[2]  Kandidaten die, zelfs bij toepassing van de overgangsmaatregel, niet zouden voldoen aan de anciënniteitsvoorwaarde bij het begin van de assessmentperiode maar wel op het einde ervan, vermelden dit duidelijk bij hun kandidaatstelling. Kandidaten die pas voldoen aan deze voorwaarde na de laatste datum van de assessments zullen als onontvankelijk beoordeeld worden