EUFraModex

Civiele Bescherming
Internationale missies
Evenement
De Belgische Civiele Bescherming heeft van 4 tot 7 november deelgenomen aan de Europese oefening EUFraModex
EUFraModex

Het scenario van de oefening: rekening houdend met de rampzalige situatie ten gevolge van een zware aardbeving en een uitzonderlijke vloedgolf die de regio van Marseille getroffen hebben, vroeg de Franse regering internationale hulp via het ERCC (Coördinatiecentrum voor respons in noodsituaties van de Europese Unie). De vraag was gericht op bijstand van het type CBRN (Chemical, Biological, Radiological & Nuclear), gezien de waarschijnlijke contaminatie door giftige stoffen, en van het type waterzuivering om tegemoet te komen aan de nood aan drinkwater van de bevolking. 

België heeft bijgedragen aan de gevraagde hulp door een B-FAST-module van het type WPS (Water Purification System) te sturen die voornamelijk bestaat uit een mobiel laboratorium en de nodige uitrusting om de drinkbaarheid van waterstalen te analyseren, alsook uit mobiele waterreservoirs die via pompen gevoed worden. De gebruikte slangen en filters laten toe om het water drinkbaar te maken. Het water kan namelijk opgepompt worden in een waterloop of meer nabij de interventieplaats. Leden van de Civiele Bescherming en van de FOD Volksgezondheid vormen het operationeel personeel van deze module.  

De Belgen hebben gewerkt in overleg met de lokale teams (Service départemental d’Incendie et de secours des Bouches du Rhône, Bataillon des Marins Pompiers de Marseille, …) en teams uit andere Europese landen (Spanje, Finland, …).                                                

Deze oefening werd georganiseerd door een consortium van Europese landen onder leiding van de Belgische Algemene Directie Civiele Veiligheid, met de steun van de Europese Commissie.

Meer informatie over de Europese oefeningen…